Γραφείο Διασύνδεσης

Ιστορία και Τεκμηρίωση

  • Ίδρυμα: ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

    Σχολή: Ανθρωπιστικών Επιστημών

    Τμήμα: Ιστορίας

    Πόλη: Κέρκυρα

    Είδος ΠΜΣ: ΠΜΣ

    Παρακολούθηση: Υποχρεωτική (τρία εξάμηνα), συγγραφή εργασίας (τέταρτο εξάμηνο)

    Διάρκεια Φοίτησης (Εξάμηνα): Τέσσερα (4)

    Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική

    Επιστημονικά Αντικείμενα: Ιστορία και Αρχαιολογία

    ΦΕΚ (Αριθμός Τεύχους): ΦΕΚ 3268/27-08-2019 Τεύχος Β΄.

    Τέλη Φοίτησης: Με τέλη φοίτησης

    Ποσό Τελών Φοίτησης: 2000

    URL Ιστοσελίδας: https://history.ionio.gr/postgraduate/documentation/

  • Περιγραφή Μεταπτυχιακού:

    Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιστορία και Τεκμηρίωση» είναι η εμβάθυνση και η ερευνητική ενασχόληση με τους τομείς της Ιστορίας στις κατευθύνσεις:

    α) Ιστορία της Αρχαιότητας,

    β) Βυζάντιο και Δυτικός Μεσαίωνας και

    γ) Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία.

    Στόχος του είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με τη μεθοδολογία, τα εργαλεία καθώς και τα προβλήματα της έρευνας της Ιστορίας. Αποσκοπεί:

    1) στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης των φοιτητών στις αντίστοιχες περιόδους της Ιστορίας,

    2) στην εφαρμογή σύγχρονων αναλυτικών και συνθετικών μεθόδων και τεχνικών στο πεδίο των Ιστορικών Σπουδών και

    3) στην Προαγωγή της επιστημονικής γνώσης κυρίως μέσω της διεπιστημονικής συνεργασίας και του διαλόγου με συγγενικούς για το κάθε γνωστικό πεδίο κλάδους.

    Το Π.Μ.Σ. υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση του επιστημονικού κλάδου της Ιστορίας. Μέσα από την προσφορά τριών κατευθύνσεων σε αντίστοιχες ιστορικές περιόδους («Αρχαιότητα», «Βυζάντιο και Δυτικός Μεσαίωνας», «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία») προσφέρει την δυνατότητα εξειδίκευσης με στόχο την επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση των φοιτητών.

    Η κατεύθυνση «Ιστορία της Αρχαιότητας» στοχεύει στη διεπιστημονική προσέγγιση του αρχαίου κόσμου και ειδικότερα στην εξοικείωση των σπουδαστών με τα προβλήματα, τη μεθοδολογία και τα εργαλεία έρευνας του αρχαίου κόσμου καθώς και με τη χρήση σύγχρονων αναλυτικών και συνθετικών μεθόδων και τεχνικών. Οι θεματικές προσεγγίζουν μέσα από διαφορετική, αλλά συγγενή επιστημονική αφετηρία, τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές δομές του αρχαίου κόσμου.

    Η κατεύθυνση «Βυζάντιο και Δυτικός Μεσαίωνας» εστιάζει στις μεθόδους προσέγγισης του Βυζαντινού και του Μεσαιωνικού Κόσμου, στην πολιτική οργάνωση, τις δομές και την κρατική ιδεολογία, στην οικονομική και κοινωνική ιστορία καθώς και σε συμβολικές όψεις του βίου και της καθημερινότητας στον Βυζαντινό και Δυτικό Μεσαιωνικό κόσμο.

    Η κατεύθυνση «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» εμβαθύνει στην νεότερη και σύγχρονη ιστο- ρία με την οπτική της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής, και πολιτισμικής ιστορίας. Οι θεματικές καλύπτουν την πορεία της ιστορίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σκοπός αυτής της ειδίκευσης είναι να εξοικειώσει τους φοιτητές με τα προβλήματα και τις μεθόδους της ιστορικής έρευνας καθώς και με τις σύγχρονες κατευθύνσεις της ιστοριογραφίας και να τους προετοιμάσει για την παραγωγή πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας.

    Η δομή, η οργάνωση και η λειτουργία του Π.Μ.Σ. διέπεται από τις διατάξεις των σχετικών νόμων και υπουργικών αποφάσεων. Επίσης εναρμονίζεται με τις αποφάσεις της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου και την κείμενη νομοθεσία.

    Διάρκεια σπουδών

    Η χρονική διάρκεια σπουδών για την απονομή του Δ.Μ.Σ. ορίζεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα. Παράταση των σπουδών, η οποία δεν ξεπερνά το ένα (1) εξάμηνο είναι δυνατή κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης του σπουδαστή προς τη Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. το αργότερο κατά το τελευταίο εξάμηνο της φοίτησης του. Παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής των σπουδών για διάστημα που δεν μπορεί να ξεπερνά τα δύο συνεχόμενα εξάμηνα με βάση την ίδια διαδικασία. Ο χρόνος αναστολής δεν υπολογίζεται στον συνολικό χρόνο φοίτησης στο ΠΜΣ. Στις περιπτώσεις φοιτητών μερικής φοίτησης, η διάρκεια των σπουδών παρατείνεται κατά ένα έτος.


    Λειτουργία Προγράμματος

    Η φοίτηση στο Π.Μ.Σ. διακρίνεται στα ακόλουθα στάδια: α) Υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναριακών μαθημάτων, όπως αυτά ορίζονται κατωτέρω, κατά τα τρία πρώτα εξάμηνα Σπουδών, β) Συγγραφή κατά το τελευταίο εξάμηνο σπουδών της διπλωματικής εργασίας.

    Η διδασκαλία συντίθεται από διδασκαλίες δια ζώσης και εξ αποστάσεως σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις κείμενες διατάξεις. Η παρακολούθηση των μαθημάτων και των λοιπών εκπαιδευτικών και διδακτικών δραστηριοτήτων του Π.Μ.Σ είναι υποχρεωτική και ελέγχεται από τους διδάσκοντες. Το επιτρεπτό όριο απουσιών ορίζεται στο 20% του συνόλου των ωρών διδασκαλίας εκάστου μαθήματος. Ειδικές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται από την Σ.Ε. του ΠΜΣ.

    Τα τέλη φοίτησης ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 1.600 ευρώ (400 ευρώ ανά εξάμηνο σπουδών). Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, που δεν απαλλάσσονται από την καταβολή των τελών, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις,  καταβάλλουν τα δίδακτρα στην αρχή κάθε εξαμήνου.


    Οργάνωση Μαθημάτων

    Τα μαθήματα διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: 1) Υποχρεωτικά Μαθήματα, τα οποία είναι κοινά για όλους τους σπουδαστές της κατεύθυνσης. 2) Κατ’ Επιλογήν Μαθήματα: Η επιλογή των μαθημάτων αυτών γίνεται από τους ίδιους τους σπουδαστές κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη της διδασκαλίας και δηλώνεται εγγράφως στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. Τα σχετικά μαθήματα προέρχονται είτε από τον κατάλογο των προσφερομένων κατά το αντίστοιχο εξάμηνο φοίτησης μαθημάτων της κατεύθυνσης στην οποία ανήκει ο φοιτητής, είτε από άλλες συναφείς κατευθύνσεις με δυνατότητα επιλογής ενός (1) ΥΕ μαθήματος από άλλη κατεύθυνση κατά το Β’ ή/και Γ’ εξάμηνο σπουδών.

    Ο τρόπος αξιολόγησης των σπουδαστών σε κάθε μάθημα καθορίζεται από το διδάσκοντα και μπορεί να περιλαμβάνει μία ή περισσότερες γραπτές εργασίες (με δυνατότητα προφορικής παρουσίασης), γραπτές ή προφορικές εξετάσεις ή συνδυασμός των παραπάνω. Παράλληλα συνεκτιμάται η συνολική παρουσία και συμμετοχή του φοιτητή στο μάθημα. Η αξιολόγηση γίνεται μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων σε καθορισμένη ημερομηνία και δεν έχει επαναληπτικό χαρακτήρα. Η βαθμολογική κλίμακα με δυνατότητα διαβάθμισης μισού βαθμού (0,5) κυμαίνεται μεταξύ μηδέν (0) και δέκα (10) με κατώτατο όριο επιτυχίας το έξι (6). Απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχιση των σπουδών κρίνεται η επιτυχής δοκιμασία του σπουδαστή στα απαιτούμενα εξαμηνιαία μαθήματα.


    Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

    Στόχος της Μ.Δ.Ε είναι να καταδείξει: α) Τη μεθοδολογική και θεωρητική συγκρότηση και επάρκεια των υποψηφίων. β) Την ικανότητά τους στην αναλυτική και συνθετική χρήση των πηγών και της βιβλιογραφίας. γ) Τη δυνατότητά τους στην συγγραφή αυτόνομης επιστημονικής μελέτης. Η Μ.Δ.Ε. δεν αποσκοπεί απαραίτητα στην παραγωγή πρωτότυπης επιστημονικής γνώσης.

    Ο προσδιορισμός του θέματος της Μ.Δ.Ε. εκάστου φοιτητή του Π.Μ.Σ. γίνεται στο τέλος του δευτέρου εξαμήνου φοίτησης και έχει ως αφετηρία την υποβολή αίτησης του μεταπτυχιακού φοιτητή προς την Σ.Ε., στην οποία αναφέρεται το προτεινόμενο θέμα της Διπλωματικής Εργασίας καθώς και ο προτεινόμενος Επιβλέπων της Διπλωματικής Εργασίας.  Η επιλογή του θέματος γίνεται σε συνεργασία με έναν εκ των διδασκόντων του Π.Μ.Σ., τον οποίο επιλέγει ο φοιτητής, και ο οποίος έχει το ρόλο του Επιβλέποντος Καθηγητή. Τα θέματα των Μ.Δ.Ε. κατατίθενται στη Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. με συνοδευτικό έγγραφο του Επιβλέποντος Καθηγητή, με το οποίο δηλώνεται ότι δέχεται την επίβλεψη της σχετικής εργασίας. Τα θέματα των Μ.Δ.Ε., οι Επιβλέποντες καθώς και η Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή, ένα από τα μέλη της οποίας είναι και ο Επιβλέπων, ορίζονται από την Σ.Ε. και εγκρίνονται από την Συνέλευση. Τροποποίηση του θέματος μπορεί να γίνει κατόπιν αιτήματος του φοιτητή προς τη Σ.Ε. έως και την ολοκλήρωση του 3ου εξαμήνου φοίτησης του σπουδαστή. Αλλαγή Επιβλέποντος Καθηγητή προβλέπεται μόνον σε ειδικές περιπτώσεις οι οποίες εξετάζονται από τη Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. Η Σ.Ε. διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει άλλο πρόσωπο ως Επιβλέποντα μετά από έγκριση από τη Συνέλευση. Ο Επιβλέπων πρέπει να είναι διδάσκων στο Π.Μ.Σ., με ερευνητικά ενδιαφέροντα συναφή με το θέμα της Διπλωματικής Εργασίας και είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη και καθοδήγηση της διπλωματικής εργασίας.

    Ως κατώτατο όριο της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας ορίζονται οι 20.000 και ως ανώτατο οι 30.000 λέξεις (κείμενο, σημειώσεις, βιβλιογραφία). Σ’ αυτές μπορούν να προστεθούν παραρτήματα καθώς και εικόνες ή σχέδια για τα οποία δηλώνεται η προέλευσή τους.


    Διαδικασία αξιολόγησης Μ.Δ.Ε.

    Η Μ.Δ.Ε. κατατίθεται στην ολοκληρωμένη μορφή της στον Επιβλέποντα Καθηγητή με το πέρας του χρόνου  φοίτησης  των  σπουδαστών  του  Π.Μ.Σ.  Ο Επιβλέπων Καθηγητής καταθέτει εντός σαράντα (40) ημερών Εισηγητική Έκθεση στη Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. Η Συνέλευση, ακόμα και στην περίπτωση που η εισήγηση του Επιβλέποντα Καθηγητή είναι αρνητική, ορίζει τριμελή Εξεταστική Επιτροπή. Σ’ αυτή μετέχουν ο Επιβλέπων Καθηγητής και δύο Καθηγητές ή Λέκτορες ή Ερευνητές Α’, Β’ ή Γ’ Βαθμίδος. Η επιλογή τους γίνεται με βάση τη συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου. Η τελική αξιολόγηση της Μ.Δ.Ε. γίνεται εντός τριάντα (30) ημερών από τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής και προϋποθέτει την υποστήριξη της Μ.Δ.Ε. από τον υποψήφιο ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής. Η διαδικασία της υποστήριξης λαμβάνει χώρα σε προκαθορισμένο χρόνο και χώρο, τα οποία γνωστοποιούνται στον υποψ. και στη Γραμματεία του Τμήματος τουλάχιστον επτά (7) ημέρες πριν από την προφορική υποστήριξη. Τη διαδικασία συντονίζει το κατά βαθμίδα ανώτερο μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής και διαρκεί συνολικά μία (1) ώρα, στη διάρκεια της οποίας γίνεται η παρουσίαση από τον υποψ. της εργασίας του, ερωτήσεις των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής και απαντήσεις του υποψ.

    Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία βαθμολογείται σύμφωνα με τη βαθμολογική κλίμακα ένα-δέκα (1-10). Ως βάση ορίζεται ο βαθμός έξι (6). Η Μ.Δ.Ε. κρίνεται με βάση τη θεωρητική και μεθοδολογική επάρκεια, την εξοικείωση με τη σχετική βιβλιογραφία και τη συνθετική και αναλυτική ικανότητα που επέδειξε ο φοιτητής. Σε διάστημα 30 ημερών από την ολοκλήρωση της υποστήριξης, ο μεταπτυχιακός φοιτητής καταθέτει ένα (1) αντίγραφο της εργασίας του, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί οι διορθώσεις/παρατηρήσεις των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής, στη Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. Παράλληλα, συντάσσει περίληψη έκτασης περίπου 500 λέξεων, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ. Ο υποψήφιος υποχρεούται να καταθέσει τη Διπλωματική του Εργασία σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στη Γραμματεία του ΠΜΣ και στη Βιβλιοθήκη του Ιονίου Πανεπιστημίου.


    Τελική βαθμολογία

    Ο φοιτητής ο οποίος συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό διδακτικών μονάδων, όπως αυτές ορίζονται παραπάνω, λαμβάνει το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.)  στην κατεύθυνση του Π.Μ.Σ. στην οποία φοίτησε. Ο βαθμός του Δ.Μ.Σ. προκύπτει ως ο μέσος όρος βαθμολογίας των μαθημάτων και της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία υπολογίζεται ως δύο μαθήματα. Η κλίμακα της βαθμολογίας έχει τρεις διαβαθμίσεις: Καλώς (6-6,99), λίαν καλώς (7,00-8,50), άριστα (8,51-10). Για τη λήψη τίτλου του Π.Μ.Σ. ο τελικός βαθμός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι (6).

  • Απευθύνεται σε απόφοιτους των τμημάτων:

    Στο Π.Μ.Σ. εγγράφονται κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4485/2017. Ο αριθμός των θέσεων είναι προκαθορισμένος, και ανέρχεται κατ’ανώτατο σε 25 άτομα ανά κατεύθυνση.

    Η διαδικασία που ακολουθείται έως την τελική επιλογή των σπουδαστών στο ΠΜΣ περιγράφεται ως εξής:1) Αίτηση συμμετοχής και συνοδευτικός φάκελος προσόντων των υποψηφίων.   Ειδικότερα,   οι  υποψήφιοι  οφείλουν  να  καταθέσουν στη Γραμματεία του ΤΙΣ αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής στο ΠΜΣ [βλ. το σχετικό έντυπο στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ] και συνοδευτικό φάκελο, ο οποίος περιλαμβάνει: i. Αντίγραφο πτυχίου και στην περίπτωση που είναι απόφοιτος/η Σχολής της αλλοδαπής και η αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ, ii. Αναλυτική βαθμολογία, iii. Πιστοποιητικά βαθμού γνώσης ξένων γλωσσών, iv. Βιογραφικό σημείωμα, v. Επιστημονικές ή άλλες δημοσιεύσεις, εφόσον υπάρχουν, vi.  Δύο συστατικές επιστολές, εφόσον υπάρχουν.

    2) Συμμετοχή σε γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση σε καθορισμένο χώρο του Τμήματος Ιστορίας. Μόνον σε ειδικές περιπτώσεις (άτομα με ειδικά προβλήματα, κάτοχοι επίσημης ιατρικής γνωμάτευσης) είναι δυνατή η διεξαγωγή προφορικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε δύο θεματικές της Ειδίκευσης, με δυνατότητα επιλογής ανάλογα με την κατεύθυνση. Η ύλη τους (με ενδεικτική βιβλιογραφία) ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ. Τα θέματα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι συντάσσονται γραπτώς και κληρώνονται κατά την ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης. Η χρονική διάρκεια των εξετάσεων ανέρχεται στις δύο (2) ώρες.

    Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι υποψ. δεν διαθέτουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας μιας ξένης γλώσσας, των γραπτών εισαγωγικών εξετάσεων προηγείται γραπτή εξέταση σε μία από τις ακόλουθες ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, την οποία επιλέγει ο υποψήφιος. Η επιλογή της γλώσσας γίνεται από τον υποψήφιο και η εξέταση συνίσταται στην κατανόηση κειμένου σχετικού με την ειδίκευση.

    3) Προφορική Συνέντευξη του υποψ. Η συνέντευξη πραγματοποιείται μετά το πέρας των εισαγωγικών γραπτών εξετάσεων. Κατά τη διάρκειά της ο υποψ. αναλύει τους λόγους και τα κριτήρια της επιλογής της συγκεκριμένης κατεύθυνσης και παρουσιάζει τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα πάνω στο συγκεκριμένο κλάδο.


    Αξιολόγηση

    Η αξιολόγηση των υποψηφίων γίνεται από Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος.

    Η επιλογή των υποψηφίων βασίζεται στα ακόλουθα στοιχεία με τον αντίστοιχο για το καθένα συντελεστή:

    α) Αξιολόγηση των γραπτών (40%)

    β) Επεξεργασία φακέλλου του υποψηφίου (40%): Κατά την αξιολόγηση του φακέλου των υποψ. λαμβάνονται τα ακόλουθα κριτήρια σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 του νόμου 3685 (ΦΕΚ 148 Α΄), ήτοι ο βαθμός πτυχίου, η επίδοση του υποψ. σε μαθήματα συναφή με τα μαθήματα του Π.Μ.Σ., η γλωσσομάθεια και η μέχρι τούδε ερευνητική δραστηριότητα.

    γ) Προφορική Συνέντευξη (20%): Εδώ εκτιμώνται η συγκρότηση των υποψηφίων καθώς και η σαφήνεια και ο βαθμός πρωτοτυπίας των ερευνητικών τους στόχων.

    Υποτροφία χορηγείται σε έναν φοιτητή ανά κατεύθυνση, με τη μορφή της απαλλαγής από τα δίδακτρα του τελευταίου εξαμήνου φοίτησης, ο οποίος πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία εισαγωγής στο ΠΜΣ, με κατώτερο όριο το βαθμό 8,5, και εφόσον υπάρχουν ισοβαθμίες εντός των κατευθύνσεων, η χορήγηση θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια.

  • Ειδικεύσεις:

    Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Ιστορία και Τεκμηρίωση» στις τρεις κατευθύνσεις του προγράμματος:
    α) Ιστορία της Αρχαιότητας,
    β) Βυζάντιο και Δυτικός Μεσαίωνας και
    γ) Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία.
    Κατεύθυνση Α’
    Ιστορία της Αρχαιότητας

    Η κατεύθυνση ‘Αρχαίος Κόσμος –  Διεπιστημονικές προσεγγίσεις’ στοχεύει στη διεπιστημονική προσέγγιση του αρχαίου κόσμου και ειδικότερα στην εξοικείωση των σπουδαστών με τα προβλήματα, τη μεθοδολογία και τα εργαλεία έρευνας του αρχαίου κόσμου.

    Οι θεματικές, με την παράλληλη εξέταση γραμματειακών πηγών και αρχαιολογικών δεδομένων, προσεγγίζουν μέσα από διαφορετική, αλλά συγγενή επιστημονική αφετηρία, τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές δομές του αρχαίου κόσμου.

    Η διαθεματική εξέταση φαινομένων της αρχαιότητας μέσω της συνδυαστικής γνώσης συμβάλλει στην απόκτηση των μεθοδολογικών εργαλείων και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Παρουσιάζονται επίσης οι σύγχρονες κατευθύνσεις της έρευνας και γίνεται αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (βάσεις δεδομένων, ψηφιακή χαρτογραφία).

    Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η περαιτέρω ενίσχυση των ιστορικών σπουδών και η διαμόρφωση επιστημόνων ικανών στη διεπιστημονική θεώρηση και έρευνα του αρχαίου κόσμου.


    Πρόγραμμα Μαθημάτων

    Το πρόγραμμα μαθημάτων περιλαμβάνει υποχρεωτικά και επιλεγόμενα μαθήματα. Κατά το Β’ ή/και Γ’ εξάμηνο σπουδών υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ενός ΥΕ μαθήματος από άλλη κατεύθυνση.

    Κατεύθυνση: Ιστορία της Αρχαιότητας
    Α’ εξάμηνο Β’εξάμηνο
    Μαθήματα Υποχρεωτικά ΕCTS Μαθήματα Επιλογής (2 κατ’ επιλογήν) ΕCTS
    Πηγές και Μέθοδοι  Έρευνας του Αρχαίου Κόσμου 15 Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία 15
    Πολιτικές Δομές: Πρωτοαστικές και ανακτορικές κοινωνίες, Πόλις, Κοινό, Μοναρχία 15 Ιστοριογραφία (Ελληνική – Ρωμαϊκή) 15
    Η πολυδιάστατη αρχαιολογική μέθοδος στην ιστορική έρευνα 15
    Σύνολο ECTS 30 Σύνολο ECTS 30
    Γ’εξάμηνο Δ’εξάμηνο
    Μαθήματα Επιλογής (2 κατ’ επιλογήν) ΕCTS Διπλωματική εργασία ΕCTS
    Θέματα Πολιτικής Οργάνωσης και Θεσμών του αρχαίου κόσμου 15
    Επιγραφική 15 Διπλωματική εργασία 30
    Μελέτες του Ιστορικού Τοπίου – Τοπογραφία 15
    Σύνολο ECTS 30 Σύνολο ECTS 30

    Κατεύθυνση Β’

    Βυζάντιο και Δυτικός Μεσαίωνας

    Η κατεύθυνση ‘Βυζάντιο και Δυτικός Μεσαίωνας’ εστιάζει στις μεθόδους προσέγγισης του Βυζαντινού και του Μεσαιωνικού Κόσμου, στην πολιτική οργάνωση, τις δομές και την κρατική ιδεολογία, στην οικονομική και κοινωνική ιστορία καθώς και σε συμβολικές όψεις του βίου και της καθημερινότητας στον Βυζαντινό και Δυτικό Μεσαιωνικό κόσμο.

     


    Πρόγραμμα μαθημάτων

    Το πρόγραμμα μαθημάτων περιλαμβάνει υποχρεωτικά και επιλεγόμενα μαθήματα. Κατά το Β’ ή/και Γ’ εξάμηνο σπουδών υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ενός ΥΕ μαθήματος από άλλη κατεύθυνση.

    Κατεύθυνση: Βυζάντιο και Δυτικός Μεσαίωνας
    Α’ εξάμηνο Β’εξάμηνο
    Μαθήματα Υποχρεωτικά ΕCTS Μαθήματα Επιλογής (2 κατ’ επιλογήν) ΕCTS
    Μέθοδοι προσέγγισης του Βυζαντινού και του Μεσαιωνικού Κόσμου: Πηγές-Ιστορία της Έρευνας 15 Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία 15
    Πολιτική Οργάνωση – Δομές – Κρατική Ιδεολογία 15 Πίστη, Θρησκεία και Τελετές. Η συμβολική όψη του βίου στον Βυζαντινό και Δυτικό Μεσαιωνικό Κόσμο 15
    Δυτικά Μεσαιωνικά και Βυζαντινά Κείμενα 15
    Σύνολο ECTS 30 Σύνολο ECTS 30
    Γ’εξάμηνο Δ’εξάμηνο
    Μαθήματα Επιλογής (2 κατ’ επιλογήν) ΕCTS Διπλωματική εργασία ΕCTS
    Παλαιογραφία (Ελληνική-Λατινική) 15
    Διπλωματική, Σφραγιστική και Νομισματική 15 Διπλωματική εργασία 30
    Ιστορία του πολιτικού στον δυτικό και στον βυζαντινό Μεσαίωνα 15
    Σύνολο ECTS 30 Σύνολο ECTS 30

    Κατεύθυνση Γ’.

    Διαθεματικές προσεγγίσεις στη Νεότερη και Σύγχρονη Παγκόσμια Ιστορία

    Σκοπός αυτής της κατεύθυνσης είναι η εμβάθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ιστορία με την οπτική της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας. Οι θεματικές καλύπτουν την πορεία της ιστορίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σκοπός αυτής της ειδίκευσης είναι να εξοικειώσει τους φοιτητές με τα προβλήματα και τις μεθόδους της ιστορικής έρευνας καθώς και με τις σύγχρονες κατευθύνσεις της ιστοριογραφίας και να τους προετοιμάσει για την παραγωγή πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας.


    Πρόγραμμα Μαθημάτων

    Το πρόγραμμα μαθημάτων περιλαμβάνει υποχρεωτικά και επιλεγόμενα μαθήματα. Κατά το Γ’ εξάμηνο σπουδών υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ενός ΥΕ μαθήματος από άλλη κατεύθυνση.

     

    Κατεύθυνση: Διαθεματικές προσεγγίσεις στη Νεότερη και Σύγχρονη Παγκόσμια Ιστορία
    Α’εξάμηνο Β’εξάμηνο
    Μαθήματα Υποχρεωτικά ΕCTS Μαθήματα Υποχρεωτικά ΕCTS
    Οι αυτοκρατορίες στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία 15 Ιστορία Επαναστάσεων 15
    Κοινωνική Θεωρία και Ιστοριογραφία 15 Μεταξύ Δύσης και Ανατολής: ο κόσμος της Μεσογείου 15
    Σύνολο ECTS 30 Σύνολο ECTS 30
    Γ’εξάμηνο Δ’εξάμηνο
    Μαθήματα Επιλεγόμενα (2 κατ’ επιλογήν) ΕCTS Διπλωματική εργασία ΕCTS
    Ζητήματα Οικονομικής Ιστορίας: η μεγάλη απόκλιση 15
    Δημόσια ιστορία και μνήμη 15 Διπλωματική εργασία 30
    Μετανάστευση και διασπορά 15
    Σύνολο ECTS 30 Σύνολο ECTS 30

    Σύμφωνα με τους ανωτέρω πίνακες, τα μαθήματα διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

    1) Υποχρεωτικά Μαθήματα, τα οποία είναι κοινά για όλους τους σπουδαστές της κατεύθυνσης.

    2) Κατ’ Επιλογήν Μαθήματα.

    Η επιλογή των μαθημάτων αυτών γίνεται από τους ίδιους τους σπουδαστές κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη της διδασκαλίας και δηλώνεται εγγράφως στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. Τα σχετικά μαθήματα προέρχονται από τον κατάλογο των προσφερομένων κατά το αντίστοιχο εξάμηνο φοίτησης μαθημάτων της κατεύθυνσης στην οποία ανήκει ο φοιτητής, με δυνατότητα επιλογής ενός (1) ΥΕ μαθήματος από άλλη κατεύθυνση κατά το Β’ ή Γ’ εξάμηνο σπουδών. Εφόσον κάποιο μάθημα δεν πρόκειται να διδαχθεί, ενημερώνονται οι φοιτητές και ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ. και καθορίζεται η ημέρα και ώρα της αναπλήρωσης του μαθήματος.

    Ως γλώσσα διδασκαλίας ορίζεται η ελληνική γλώσσα. Μέρος του υλικού της διδασκαλίας μπορεί να είναι στην αγγλική ή άλλη γλώσσα. Η συγγραφή των Διπλωματικών Εργασιών γίνεται στην ελληνική γλώσσα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο